Over mijn blog

Ooit een 'Rocket Scientist' maar al heel snel gesnapt dat ik niet moet rekenen aan raketten (mijn enige praktijkervaring: Ariane 501 -nee, ik was het niet!). Andere mensen enthousiast maken zit me meer in het bloed.
Na negen jaar bij ESA ben ik nu geland bij mijn thuishaven, de TU Delft, als woordvoerder/communicatie adviseur.

Dit blog gaat soms over ruimtevaart, maar meestal over mijn ervaringen in het communicatievak. Persoonlijk vind ik dat journalisten en voorlichters wel wat opener mogen zijn over hun samenwerking. Daarom probeer ik hier inzicht te geven in de afwegingen en keuzes die ik maak. Dat kan niet altijd, maar vaak ook wel.

Volg me op Twitter Bezoek mijn LinkedIn profiel email me op m.vanbaal@tudelft.nl
+31 (0) 15 2785454

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Communicatieman/vrouw van het jaar

Begin dit jaar werd ik benaderd: of ik niet een zeker persoon zou willen voordragen voor communicatieman/vrouw van het jaar, een verkiezing van communicatievereniging Logeion. Natuurlijk wilde ik dat, want dat is een leuk en eervol proces: hij/zij komt eerst op een longlist, daarna een shortlist en mag daarna zichzelf pitchen (zie 2013)  in de finale, voor een zaal vol communicatieprofessionals. Dat gun je goede collega’s graag, of ze nu winnen of niet, dat is eervol. Dus heb ik  even  flink wat tijd gestopt in het schrijven van een goede nominatie. Wat schetst mijn verbazing: de jury is er al uit. Er komt geen finale. Dat is gek, zeker voor een communicatievereniging. Om twee redenen:

Respectvol
De eerste is dat het weinig respectvol is voor de andere genomineerden, en indirect de mensen die hen genomineerd hebben. De winnaar, Ivar Nijhuis, verantwoordelijk voor de communicatie van de Nuclear Security Summit, steekt er blijkbaar met kop en schouders boven uit.  Dus is een finale niet nodig, volgens Logeion. Andersom geformuleerd: de andere 9  genomineerden op de shortlist zijn in de ogen van de jury zo zwak dat ze het podium niet eens verdienen. Dat is nogal een harde boodschap, Logeion.

Glans
De tweede is eigenlijk erger:  ik vind dat Logeion de winnaar daarmee de glans van zijn overwinning eigenlijk ontneemt. Noem me eigenwijs, maar ik had graag zelf geoordeeld dat communicatiedirecteur Ivar Nijhuis  de terechte winnaar is. Met drie finalisten op het podium die het beste van zichzelf laten zien, zoals de bedoeling was. Zodat hij er, zichtbaar voor alle vakgenoten, met kop en schouders bovenuit kan steken. Nu blijft er een klein, vervelend stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘ja maar… het is toch een prijs voor de beste mens, niet voor het grootste event?’

Nu heb ik geen andere keus dan tegen dat stemmetje zeggen: ‘stil zijn, verstandige mensen zeggen het dus is het waar’. Iets moeten geloven omdat een autoriteit het zegt en niet zelf mijn oordeel mogen vormen. In 2014. Door de communicatievereniging, die staat voor ‘verbinden’ in plaats van ‘zenden’. Tja.

Michel

PS: Ook opmerkelijk: de shortlist van 10 personen schijnt niet openbaar te worden. Dat was ie in 2013 wel gewoon.

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2011 TU Delft