Over mijn blog

Ooit een 'Rocket Scientist' maar al heel snel gesnapt dat ik niet moet rekenen aan raketten (mijn enige praktijkervaring: Ariane 501 -nee, ik was het niet!). Andere mensen enthousiast maken zit me meer in het bloed.
Na negen jaar bij ESA ben ik nu geland bij mijn thuishaven, de TU Delft, als woordvoerder/communicatie adviseur.

Dit blog gaat soms over ruimtevaart, maar meestal over mijn ervaringen in het communicatievak. Persoonlijk vind ik dat journalisten en voorlichters wel wat opener mogen zijn over hun samenwerking. Daarom probeer ik hier inzicht te geven in de afwegingen en keuzes die ik maak. Dat kan niet altijd, maar vaak ook wel.

Volg me op Twitter Bezoek mijn LinkedIn profiel email me op m.vanbaal@tudelft.nl
+31 (0) 15 2785454

Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Niet boos bloggen, Michel

Mmmm. Ik heb gisteren gezondigd tegen een eigen regel: ‘Laat een blogpost even een nachtje bezinken voor je ‘m publiceert’. Dat deed ik dus gisteren niet, na het horen van dit interview met Leo Kouwenhoven bij Twee Dingen, Omroep MAX. Ik schreef een boos blogje en publiceerde ‘m tegen mijn gewoonte in meteen.
Na een nachtje slapen vind ik de post in de oorspronkelijke scherpe vorm geen constructieve bijdrage leveren aan de discussie over wetenschapsjournalistiek, dus hij is weer weg (jammer maar helaas voor de nieuwsgierigen die om 23.30u niet meer online waren ;)).

Wat niet wil zeggen dat ik geen moeite heb met de interviewvorm die hier gekozen is. Ik begrijp wel dat het moeilijk is om zo’n complex onderwerp naar een breed publiek te brengen, en dat de menselijke kant van het verhaal interessant is. Maar feit is ook dat Leo Kouwenhoven bewezen heeft dat hij dat heel goed aan kan. Daar is een vraag als “Houdt u van het Majoranadeeltje?” volgens mij echt niet voor nodig. De keuze was om het gesprek te doen ‘alsof we in de kroeg zijn’, maar het is de vraag of dat nou een goede basis is voor een interview over wetenschap. Het gevoel dat door die vorm bij mij beklijft is dat de interviewster geen enkele wezenlijke belangstelling voor het onderwerp heeft. Dat werkt wellicht in de kroeg, maar volgens mij niet op de radio.

Kortom, ik ben nog steeds van mening dat deze interviewvorm te ver is doorgeschoten. Maar dat geldt in alle eerlijkheid ook voor mijn oorspronkelijke blog.

Michel

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2011 TU Delft