Persvoorlichting 2.0 in de praktijk!

Twitter, is dat nu een beetje nuttig voor een persvoorlichter? Ja, natuurlijk. Vanmiddag bleek maar weer eens hoe dat in de praktijk werkt, persvoorlichting 2.0. Een verslagje, lees maar even mee:

11.30 u
Een journalist van een niet nader te noemen progamma belt me tijdens een werkoverleg. Hij is op zoek is naar een deskundige die de uitstoot van auto’s kan meten. Het is in het kader van een verhaal over het verbannen van oude auto’s uit de Utrechte binnenstad. Hij was bij ons beland via dit artikel op internet (2006 (!)).

Ik ben even stil. “Euh. Volgens mij kan elk APK station dat toch gewoon? Dat moet, anders kom je niet door de keuring.”  We spreken af dat hij me even mailt, dan kijk ik er straks na als ik weer op kantoor ben.

12.30 u:
Ping. Mailtje van de bovengenoemde journalist:
Ik heb een plek gevonden waar we de uitstoot van auto’s kunnen meten. Je hoeft dus geen moeite meer te doen voor ons. We gaan naar een APK-station..;) Nog bedankt voor de tip.
Ik moet even grinniken en kan een tweet niet onderdrukken:

michelvanbaal, 13.47 u:
Journalist op zoek naar expertise geholpen door ‘m te verwijzen naar ….het APK-station #enweerverlaateentevredenklanthetpand :->

Vervolgens ontrolt zich de volgende twitter-discussie met Niels de Jager, momenteel journalist bij NOS Sportzomer:

nielsdejager, 13.48u:
Hahaha RT @michelvanbaal: Journalist op zoek naar expertise geholpen door ‘m te verwijzen naar ….het APK-station

michelvanbaal, 13.51 u:
@Nielsdejager ‘at your service!’ ;->

nielsdejager, 13.55u:
@michelvanbaal Mag ik jou dan ook bellen als ik op zoek ben naar een lekker recept? Of twijfel waar de vakantie naartoe moet?

michelvanbaal, 13.58 u:
@Nielsdejager tuurlijk! En daarna ga ik je helemaal bijpraten over dat geweldige studentenproject. ;->

michelvanbaal. 13.59 u:
@Nielsdejager overigens ging dit niet over zijn eigen auto, maar over bit.ly/MYXBiN

Op dat moment plopt er een mailtje binnen van collega Ellen Vroemen. Een wetenschapper van Industrieel Ontwerpen gaat op North Sea Jazz onderzoek doen met saxofoon-mondstukjes uit de 3D printer. Of we daar wat mee kunnen.

michelvanbaal, 14.05 u:
@Nielsdejager of je dit soort dingen vertellen (ik zie het net!) bit.ly/KOAfxc

nielsdejager, 14.07 u:
@michelvanbaal Nou, dat vind ik als oud-saxofonist behoorlijk interessant.

michelvanbaal, 14.07:
@Nielsdejager ik bedoel maar… (ik ga even uitzoeken hoe het zit)

Ik bel eens met de betreffende wetenschapper om te kijken wat er kan en wat hij zou willen. Klinkt leuk en haalbaar, dus ik informeer via Direct Message bij Niels wie ik hiervoor bij Radio 1 zou moeten hebben. Ik krijg (DM) van Niels het e-mail adres van collega A. die naar North Sea Jazz gaat. Ik stuur haar een e-mailtje. Tien minuten later belt ze voor wat meer info. Ze vindt het een leuk verhaal, en krijgt van mij het 06 nummer van de betrokken wetenschapper.

Vink.

Zo werkt dat dus, persvoorlichter 2.0. Van APK naar NSJ in een middagje, en geheel transparant, je kunt zo meelezen op twitter. 😉