Billendoekjes, een grotere innovatie dan de iPhone

Sommige gebruiksvoorwerpen zijn een openbaring: je gaat ze op een bepaald moment in je leven gebruiken, waarna je je echt niet meer kunt voorstellen hoe je ooit zonder hebt gekund. Veel mensen hebben dat met hun iPhone. Ik heb dat met billendoekjes.

Poep
Even voor de mensen zonder kinderen: met billendoekjes veeg je de poep van de billen van je pasgeboren spruit. En daar gebruik je nogal veel van, want bij een beetje geroutineerde spruit zit de poep op de meest wonderlijke plekken. Door een intern supply management-probleemp (vrouwlief en ik doken op dezelfde 2-voor-de-prijs-van-1 aanbieding) lagen er vorige maand bij mij thuis 28 pakken AH billendoekjes. Dat klinkt ruim, maar daar doe je in een beetje jong gezin een week of drie, vier mee.

Multi
Maar dat komt niet eens vanwege de ‘primaire’ functie van de billendoekjes, maar vooral omdat je ze in de loop der tijd voor van alles en nog wat gaat gebruiken. Ze liggen bij ons standaard op tafel en op nog drie plekken in huis. We gebruiken ze ook om vingers en monden af te vegen (je hebt ook ‘snoetendoekjes’, maar dat lijkt mij marketingflauwekul),  de tafel schoon te maken en rommel van de vloer te vegen (doorlopend).

Vogelpoep
Maar gaandeweg kom je er achter dat ze ook bij andere taken onmisbaar zijn: zo ontdekte ik dat ze onovertroffen zijn bij het verwijderen van aangekoekte vogelpoep op de auto. Ook blijken ze heel goed te werken om geknoeide verf volledig van de houten vloer te verwijderen (aangezien dat verf op terpentinebasis was, heb ik voor de zekerheid toch de ingrediënten maar eens bekeken). Het enige wat je er niet mee moet doen is het schoonmaken van je bril – het droogt vlekkerig op.

Space Age
Ik durf wel te stellen dat billendoekjes een krachtigere innovatie zijn dan –noem eens wat- die eerder genoemde iPhone. Bewijs? Ze hebben intussen ook de ruimtevaart bereikt, en dat kan de iPhone niet zeggen. Ik blijk niet de enige die billendoekjes voor van alles en nog wat gebruikt: in een recent blog (en verdekt hier nog een keer) schreef  Andre Kuipers dat hij aan boord van ISS niet zonder billendoekjes kan. Op zich is dat wellicht ook weer niet verrassend want hij heeft vier kinderen.

Ah, maar voor het schoonmaken van je bril zijn hydrofiele luiers nou weer perfect. Die kun je ook inzetten als: zonneschermpje, handdoekje, zweetdoekje, zonnemutsje, natte-fietszadel-afdroger, bloedneusstopper, schaatsijzerschoonmaker….

Herkenbaar! Wanneer zijn de billendoekjes eigenlijk uitgevonden? En hoe deed men al dit soort klusjes voor die tijd?